Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργή και αγανάκτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα

Κλιμακώνουν τις αξιώσεις τους οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας

Η μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η ρήξη με την πλουτοκρατία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

Motion Team

Η μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η ρήξη με την πλουτοκρατία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών
Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα συνολικά τα μέτρα - λαιμητόμος που προανήγγειλε προχτές, από το βήμα του ΙΟΒΕ, ο Γ. Παπαθανασίου. Μέτρα, τα οποία αμφισβητούν ευθέως ασφαλιστικά δικαιώματα, υπονομεύουν τις εργασιακές σχέσεις και επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση σε νοσοκομεία, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ΟΤΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με χτεσινές του παρεμβάσεις, εμφανίστηκε ακόμα πιο προκλητικός υπερασπιζόμενος τη σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων ως τη μοναδική επιλογή που μπορεί να επιλέξει κανείς. Μιλώντας σε ακροατήρια, όπως αυτό των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και σε εκδήλωση των επιμελητηρίων, με απόλυτο κυνισμό ανέφερε ότι τα σαρωτικά μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα και τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να τα ενσωματώσει στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, κινούνται στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Από την πλευρά των συμφερόντων του κεφαλαίου, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι καθυστέρησε να εφαρμόσει τις ...διαρθρωτικές παρεμβάσεις, πριν, αλλά και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να βρεθεί ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Ευρωζώνης... Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ζητήσει πολιτική και κοινωνική συναίνεση στην προώθηση του αντιδραστικού πακέτου των εξαγγελθέντων μέτρων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στις ...τολμηρές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Αποθρασύνθηκαν

Από την πλευρά της, η οικονομική ολιγαρχία, ενθαρρυμένη από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κλιμακώνει τις αντιλαϊκές της αξιώσεις, ζητώντας την εφαρμογή ενός ακόμα σκληρότερου πλαισίου αντιλαϊκών μέτρων. Ενδεικτικές από την άποψη αυτή είναι οι θέσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ - με στόχο, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης στο διεθνή στίβο.

Επί της ουσίας, οι βιομήχανοι προτείνουν την εφαρμογή διετούς σκληρής λιτότητας με καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο, νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, τσιγάρα), μεγάλες περικοπές στις δαπάνες Υγείας και στις συντάξιμες αποδοχές, απόσυρση του κράτους από όλους τους τομείς δραστηριότητας που ασκεί ο ιδιωτικός τομέας (τράπεζες, ενέργεια, καύσιμα), σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας στις πρώην ΔΕΚΟ με αυτή του ιδιωτικού τομέα, αλλά ζητούν να δοθούν και επιπλέον 5 δισ. ευρώ στις τράπεζες - πέραν των 28 δισ. ευρώ - με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος απομείωσης των ιδίων τους κεφαλαίων...

Πρόκειται για ένα αντιδραστικό μανιφέστο, πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με στόχο την επιτάχυνση της συσσώρευσης και αναβάθμιση της κερδοφορίας του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί «δικαίωση» μέσω ΕΕ και βιομηχάνων(2011-07-09 00:00:00.0)
Παρέλαση από εκπροσώπους της πλουτοκρατίας(2011-05-25 00:00:00.0)
Απαιτούν σκληρότερα μέτρα στηρίζοντας το μνημόνιο(2010-07-08 00:00:00.0)
Εμείς συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις(2006-07-06 00:00:00.0)
Καλά αλλά όχι αρκετά τα αντιλαϊκά μέτρα(2005-08-06 00:00:00.0)
Ιδιωτική ασφάλιση και επαγγελματικά ταμεία(2004-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ